Olej kokosowy od kilku lat jest niezaprzeczalnym hitem. Powszechnie wykorzystuje się go w kuchni – do pieczenia, do przyprawiania sałatek, a czasem i smażenia. Jest uważany za produkt dietetyczny. Jest też szeroko używany w kosmetyce, bo może być nakładany na skórę i włosy, a nawet dodawany do kąpieli. Dlaczego warto go używać? Na czym polega cudowne działanie oleju kokosowego?

Olej kokosowy w kosmetyce

Ten cenny olej może być wykorzystywany w kosmetyce na wiele różnych sposobów. Wynika to z jego ogromnych właściwości nawilżających, antybakteryjnych, przeciwgrzybiczych i antywirusowych. Działa przeciwzapalnie oraz chroni przed przesuszeniem. Wpływa na kondycję włosów i skóry silnie odżywiając je. Co zaskakujące, olej kokosowy można stosować także do wybielania zębów. Może być dodatkiem do gotowych kosmetyków, ale jeszcze częściej jest używany w stanie surowym. W kosmetyce można używać dokładnie tego samego oleju, który jest używany w kuchni. Ważne jednak by sięgać po oleje nierafinowane, tłoczone na zimno. Są one nieprzetworzone, więc zawierają najwięcej cennych składników i najlepiej wpływają na stan skóry i włosów. Wiele osób ma wątpliwości, co do jego stosowania ze względu na to, że jak każdy olej jest po prostu tłusty. Pomimo to, jego aplikacja nie powoduje przetłuszczania się skóry ani nie przyspiesza powstawania łoju. W przypadku stosowania na włosy powoduje ich wygładzenie i uniesienie u nasady. Wcale nie przyspiesza ich przetłuszczania się, więc można używać go bez większych obaw.

olej kokosowy na skórę

Olej kokosowy na skórę

Olej kokosowy może poradzić sobie z większością problemów skórnych. Stosuje się go w walce z trądzikiem, bo ma właściwości antybakteryjne. Silnie nawilża, więc jest dobry w pielęgnacji skóry suchej. Posiada dużo przeciwutleniaczy oraz witaminy E, więc powinny sięgać po niego również posiadaczki cery dojrzałej. Jego działanie pomaga zredukować zmarszczki i nadać skórze gładkość. Olej kokosowy może też zmyć z twarzy wodoodporny makijaż. Dodatkowo chroni przed promieniowaniem słonecznym tak samo jak krem z filtrem SPF10. Jak widać, olej kokosowy w kosmetyce jest stosowany szeroko. Sposobów na aplikację oleju kokosowego jest bardzo dużo. Można nakładać go na twarz w formie maseczki, przecierać twarz nasączonym wacikiem lub wmasowywać w skórę tak jak krem. Można stosować go zarówno na dzień, jak i na noc. Jego stosowanie jest szczególnie cenne w okresie zimowym – chroni skórę przed negatywnym wpływem ujemnych temperatur.

Olej kokosowy na zmarszczki

Olej kokosowy można stosować jako kosmetyk przeciwzmarszczkowy, który jest dużo tańszy i bardziej naturalny niż produkty dostępne w drogeriach. Działanie anti-aging wynika z dużej zawartości cennej witaminy E oraz naturalnych przeciwutleniaczy. Wyraźnie zmiękcza skórę, przywraca jej młodzieńczą elastyczność i gładkość. Regularne stosowanie oleju kokosowego sprawia, że zmarszczki stają się bardziej wygładzone, a skóra twarzy jest bardziej jędrna. Im wcześniej zacznie się go używać, tym lepsze efekty można osiągnąć.

20 Maj Brak komentarzy Gosia Kosmetyki